Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τον λόγο του.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με πολλούς τρόπους. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και φαντασία. Δώστε στο παιδί σας τον χρόνο που χρειάζεται για να σας νοιώθει κοντά του.

           Δώστε στο παιδί σας ευκαιρίες επικοινωνίας! Μην του τα δίνετε όλα στο χέρι. Αφήστε το να σας καθοδηγήσει σε αυτό που θέλει μόνο του.

          Μην ξεχνάτε να το κοιτάτε στα μάτια κάθε φορά που αναζητά την επικοινωνία. Ενθαρρύνετέ το να σας κοιτάζει και αυτό, όταν θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας.

           Μην χάνετε την ευκαιρία να δίνετε ονόματα στα καθημερινά αντικείμενα

    που το περιβάλλουν.

          Αν νοιώθετε ότι δεν σας καταλαβαίνει, κατεβάστε το επίπεδο δυσκολίας στο λόγο σας. Χρησιμοποιήστε πιο μικρές προτάσεις με πιο απλή σύνταξη.

         Ενισχύστε τους ήχους που παράγει. Χρησιμοποιήστε ήχους ζώων, οχημάτων και συλλαβές. Κάντε παιχνίδια με το στόμα σας όταν σας κοιτάει έτσι ώστε να σας μιμηθεί.

          Πείτε τραγουδάκια που περιλαμβάνουν την κίνηση (π.χ. ‘Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ.’). Χρησιμοποιείστε την φαντασία σας και βάλτε εσείς κίνηση στα τραγούδια σας. Η κίνηση θα βοηθήσει το παιδί να θυμάται καλύτερα καινούριες λέξεις.

         Παίξτε μαζί του και μην ξεχνάτε να του μιλάτε όταν χρειάζεται. Θυμηθείτε όμως! Μην γίνουμε κουραστικοί! Ακόμα και οι στιγμές ησυχίας βοηθούν το παιδί να χαλαρώσει και να αποβάλλει το άγχος του.

          Ζητείστε τη βοήθεια του σε δικές σας δραστηριότητες (πχ «Φέρε μου το κουτάλι», «Έλα να βάλουμε νερό στον κουβά», «Πάμε να πλύνουμε μαζί το αυτοκίνητο»).

          Αποφεύγετε την πολλή ώρα στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Να έχετε αυτοπεποίθηση! Εσείς είστε οι καλύτεροι δάσκαλοι για το παιδί σας.

        Διαβάστε παραμύθια. Αν έχετε όρεξη δραματοποιήστε τα! Είναι πιο διασκεδαστικά έτσι. Μπορείτε να αλλάξετε το τέλος των παραμυθιών. Διεγείρετε την φαντασία του παιδιού. Εξηγείστε οτιδήποτε νομίζετε ότι δεν είναι κατανοητό από το παιδί.

        Μην το διορθώνετε συνέχεια αν δεν μιλάει καθαρά. Μπορείτε απλά να γίνετε ένα πρότυπο ομιλίας και να επαναλαμβάνετε με καθαρή και αργή ομιλία μικρές φράσεις που λέει. Σημασία έχει πρώτα απ’ όλα αυτό που θα πει και όχι πως θα το πει.

        ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΩ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΩ ΣΥΧΝΑ. Τα παιδιά χρειάζονται ενίσχυση και ενθάρρυνση για ότι καταφέρνουν. Επίσης χρειάζονται κίνητρο για να προσπαθήσουν. Δώστε του την χαρά της θετικής ενίσχυσης κάθε φορά που προσπαθεί.

! Θυμηθείτε….

Αν έχετε υπόνοια ότι το παιδί σας παρεκκλίνει από τα τυπικά στάδια ανάπτυξης ή διαφέρει αρκετά η ανάπτυξή του συγκριτικά με συνομηλίκους του, συμβουλευτείτε την γνώμη ειδικού. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού.

Δεκτά όλα τα ταμεία

Υπεύθυνος Κέντρου :

Γεώργιος Καλύβης

( Βιογραφικό )

fb gplus

Θεραπεία εξ' αποστάσεως

(Σύντομα κοντά σας)