ΔΕΠΥ

Τι σημαίνει ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ σημαίνει Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας και είναι νευρολογική διαταραχή, τα συμπτώματα της οποίας παρουσιάζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στο παιδί είναι η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα.

Τι πρέπει να κάνω αν καταλάβω ότι το παιδί μου ίσως έχει ΔΕΠΥ ;

Αν κάποιος γονιός έχει υπόνοια ότι το παιδί του έχει ΔΕΠΥ,

καλό είναι να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία, έμπειρο στη ΔΕΠΥ. Αυτός θα τον κατευθύνει κατάλληλα και θα του παρέχει την απαραίτητη στήριξη, ενημέρωση και συμβουλευτική.

Ο γονιός χρειάζεται να είναι θετικός απέναντι στο παιδί του και να του δείχνει κάθε στιγμή ότι βρίσκεται κοντά του και το στηρίζει. Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει κάποιον δίπλα του κάθε στιγμή που το έχει ανάγκη, έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος του.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου;

Δημιουργείστε ένα οργανωμένο πρόγραμμα στο σπίτι Είναι καλό το παιδί να γνωρίζει το πρόγραμμα της ημέρας (ώρα για φαγητό, ύπνο, διάβασμα κτλ). Ένα οπτικοποιημένο (με εικόνες) πρόγραμμα σε χαρτί ή σε πίνακα είναι πιο αποτελεσματικό. Για να γίνει πιο ενδιαφέρον μπορείτε να κολλάτε αυτοκόλλητα σε κάθε δραστηριότητα που καταφέρνει να διεκπεραιώσει ανά βδομάδα. Αν τυχόν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα το παιδί θα πρέπει να το γνωρίζει.
Βάλτε κανόνες Οι κανόνες μπορούν πάλι να γίνουν οπτικοποιημένοι και να μπουν κοντά στο πρόγραμμα του παιδιού. Χρειάζεται να είναι κατανοητό τι θα συμβεί να παραβεί ή ακολουθήσει τους κανόνες. Η επιβράβευση με αυτοκόλλητα ή οτιδήποτε άλλο αρέσει στο παιδί είναι επίσης αποτελεσματική όταν ακολουθούνται οι κανόνες.
Να υπάρχει σταθερή καθημερινότητα Το παιδί χρειάζεται μια σταθερή ρουτίνα για το φαί, το διάβασμα, τον ύπνο κτλ. (π.χ. για το μέρος ή τον τρόπο που πρέπει να τα κάνει όλα αυτά). Η ενθάρρυνση από τους γονείς είναι απαραίτητη.
Να κρατάτε την υπόσχεσή σας Μην αλλάζετε συνεχώς γνώμη. Είναι καλό να κάνετε αυτό που έχετε πει στο παιδί, είτε αυτό είναι επιβράβευση είτε τιμωρία. Οι συχνές αλλαγές μπορεί να αποδιοργανώσουν το παιδί, ιδιαίτερα όταν αυτό προσμένει κάτι και αντιμετωπίζει κάτι άλλο.
Να δίνετε απλές και κατανοητές οδηγίες Δώστε την οδηγία στο παιδί όταν είστε σίγουρος ότι σας προσέχει. Η εντολή πρέπει να είναι απλή και σύντομη για να γίνει κατανοητή, την στιγμή που το παιδί έχει συγκεντρώσει την προσοχή πάνω σας. Αν του μεταφέρετε πολλές πληροφορίες, ίσως να μην καταφέρει να συγκρατήσει αυτό που τελικά θέλετε να του πείτε. Μην ξεχνάτε την επιβράβευση !
Να προσφέρετε βοήθεια σε ότι αφορά το σχολείο Δώστε τον απαραίτητο χρόνο στο παιδί να ετοιμαστεί για το σχολείο ή να κάνει τις εργασίες του. Η πίεση του χρόνου μπορεί να το αγχώσει και να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Κάντε την απαραίτητη προεργασία για αυτό που έχει να κάνει το παιδί.
Να είστε θετικοί «Μην το κάνεις!». Αυτή είναι η φράση που ακούν συνέχεια τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Είναι πιο αποτελεσματικό για αυτά να γνωρίζουν τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν. Πείτε του λοιπόν τι ζητάτε από αυτό χωρίς να του υπενθυμίζετε συνέχεια τι κάνει λάθος.
Επιβραβεύστε την προσπάθεια Να είστε ενημερωμένοι για το τι πρέπει να βελτιώσει το παιδί σας αλλά και για τις δυνατότητές του. Μην χάνετε ευκαιρία να το ενθαρρύνετε και να το επιβραβεύετε κάθε φορά που σας δείχνει ότι προσπαθεί. Ακόμα και το παραμικρό επίτευγμα χρειάζεται να ενισχυθεί.

Δεκτά όλα τα ταμεία

Υπεύθυνος Κέντρου :

Γεώργιος Καλύβης

( Βιογραφικό )

fb gplus

Θεραπεία εξ' αποστάσεως

(Σύντομα κοντά σας)